VisitImotski.com | TZ Imotski

Inicijativa za TZ područja

U Imotskom i Prološcu održao se niz sastanaka s tematikom razvoja turizma Dalmatinske zagore s posebnim osvrtom na Imotsku krajinu. Na sastancima su nazočili ministar turizma Gari Cappelli sa suradnicima, župan Zlatko Ževrnja, dožupan Ante Šošić, županijski pročelnik za turizam Stipe Čogelja, direktor županijske TZ Joško Stella s cijelim županijskim turističkim vijećem, osam načelnika općina i desetak novinara.

Na sastancima su predočeni turistički rezultati kao i  neki zajednički projekti (Tour of Croatia, biciklističke staze, proslava 300-te obljetnice oslobođenja od Osmanlija), razgovaralo se o  novim zakonskim rješenjima, pravilnicima i  problemima, potpisan je ugovor od strane Ministra i Župana o sufinanciranju dodatnih timova prve pomoći u sezoni itd.

Poseban dio sjednice bila je prezentacija inicijative o formiranju TZ područja za cijelu Imotsku krajinu koju je predstavio direktor ureda TZG Imotski Luka Kolovrat. Inicijativa je dobila pohvale i podršku svih nazočnih.

TZ područja je ustrojbeni oblik koji je predviđen Zakonom o turističkim zajednicama, a ima i  nekoliko primjera takvih TZ-a  s pozitivnim iskustvima (Baranja, otok Krk).

Utemeljuje se za područja koji imaju povijesnu ili zemljopisnu poveznicu, i  u kojima nema  TZ-a, ili TZ imaju neke od JLS-a.

Imotska krajina je povijesna i zemljopisna činjenica, u novijoj povijesti po više osnova podijeljena i ovo bi bila jedna od prvih inicijativa formalnog povezivanja zbog lakšeg ostvarenja zajedničkih ciljeva, tim više jer je teško očekivati (zbog mnogih zakonskih odredbi) da će pojedine općine imati svoje samostalne TZ.

Trenutno samo Imotski ima TZ koja je utemeljena  za područje Grada, i njoj članarinu i boravišnu pristojbu plaćaju samo smještajni objekti u Imotskom.

Više od 80 smještajnih objekata koji nisu u Imotskom, boravišnu pristojbu plaćaju HTZ-u i Županijskoj TZ.

TZG Imotski nema mogućnost financiranja bilo kakvih programa ili manifestacija izvan administrativnih granica Imotskog, a otežan nam je i razvoj nekih zajedničkih projekata (npr. Tour of Croatia, biciklističke staze i sl.)

TZG Imotski i danas pruža usluge iznajmljivačima i svim zainteresiranima izvan Imotskog, (e-visitor, edukacija, pomoć oko projektne dokumentacije…), premda nam je to postalo veliko opterećenje  jer se posao višestruko povećao, a organizacijski i kadrovski smo ostali na razini 2007.

Inicijativom o utemeljenju zajedničke TZ područja trebalo bi se dogoditi slijedeće:

 • TZ bi imala bi veće izvorne prihode,
 • Dio prihoda imale bi i jedinice lokalne samouprave
 • Dogovorno bi sredstva koja su nastala na području jedne JLS upotrijebili u razvoj turizma turističke upravo te JLS .
 • Mogli bi lakše raditi zajedničke projekte kao što su treking, pješačke i biciklističke staze, zajedničke manifestacije, kalendar svih događanja, bolje povezivanje vinara, OPG-a s iznajmljivačima  itd.
 • Sukladno Zakonu, „nova“ TZ bila bi pravni slijednik TZG Imotski sa svim ugovorima, djelatnicima, OIB-om, računima, ugovorima, opremom i sl.
 • TZ područja ne bi iziskivala nikakav dodatni trošak za Općine, dapače, generirala bi im i neki prihod. Naravno, po Zakonu je moguće utemeljiti i neke dislocirane podružnice (turistička društva) koje bi  bile financirane od strane JLS-a i/ili Županije, no to je samo opcija koja se može uvijek dogovoriti i realizirati.

Kako utemeljiti TZ područja

 • Skupština TZG Imotski donijela je pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi,
 • Pozitivno mišljenje dala je i TZ SD Županije
 • Ovu inicijativu trebali bi prihvatiti sve JLS, i to nakon izbora u svibnju i nakon prezentacije novog zakona o turističkim zajednicama
 • Sve pripremne radnje vodili bi TZG Imotski i TZ SD Županije
 • Izradio bi se nacrt dogovora između svih članova JLS
 • Ministarstvo turizma mora dati potporu ovom ustrojbenom obliku kao i suglasnost na prijedlog Statuta
 • Održala bi se Skupština nove TZ
 • U prijelaznom razdoblju (godinu dana) dok se ne bi izračunali novi udjeli i novi članovi Skupštine, Skupštinu bi sačinjavali stari članovi plus predstavnici JLS

Planirani početak rada nove TZ bio bi 01.01.2018. godine.

       

 


RENT A CAR Imotski

Kalendar događanja

October 2017
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Vollo - Bookiranje svih vrsta karata online

Discover Imotski